(068) 001-00-02 (098) 042-39-34 (093) 749-62-34
  • Ваш список
    “Список сравнения” пуст
(068) 001-00-02 (098) 042-39-34 (093) 749-62-34
Пн-Пт 10:00-18:00
Наша мережа магазинів

ПЕЧЕМО САМІ В ХЛІБОПІЧЦІ

поради та рецепти

Нова хлібопічка! Вас чекають відкриття і кулінарні пригоди! Цей прилад у Вас вдома обов'язково стане улюбленим!
Хлібопічка - це і вигідно, і смачно і корисно. Ви спечете хліб корисний для здоров'я - з висівками, зародковими пластівцями, горішками або насінням, і саме той, який Вам подобається, а задоволення від їжі - теж важливо.
Перед тим, як приступати безпосередньо до випічки, дуже важливо знати про можливі інгредієнти, які можуть входити в рецепт випічки.
Дріжджі. У хлібопічці можна використовувати тільки сухі дріжджі, і важливо вимірювати їх кількість потрібно дуже точно. Якщо недостатньо дріжджів, тісто не підніметься; якщо їх занадто багато, воно опуститься під час випічки. Не використовуйте прострочені дріжджі.
Температуру дріжджі люблять насправді не дуже високу - приблизно людського тіла 30-40 градусів, але стабільну. Підвищення температури вони переносять до певної межі, приблизно до 60 градусів. Тому і вважається, що тісто найкраще місити руками.
Цукор - відмінна їжа для дріжджів, але якщо вони (дріжджі) переїдають, бурхливо розмножуються і швидко дохнуть в тисняві і перевиробництво продуктів життєдіяльності - вуглекислоті і спирті. Коричневий неочищений цукор дає більше смаку, ніж білий цукор, крім того мед, патока і кленовий сироп - відмінна альтернатива.
Сіль - це важливий інгредієнт хліба, навіть якщо Ви не любите солоний присмак. Сіль контролює дріжджовий процес і укріплює структуру глютену. Коли додаєте сіль, тримайте її далеко від дріжджів, щоб вони не почали діяти: це особливо важливо в хлібопічках, які не відразу починають замішувати тісто. Вимірюйте кількість солі точно.
Жир. Багато з рецептів хліба вимагають трохи масла, щоб зробити його більш насиченим, додати смак і поліпшити термін зберігання. Спеціальним маргарином можна замінити масло для тих, хто дотримується особливу безмолочну дієту. У деяких рецептах замість вершкового використовується оливкове масло. Добавка малої дещиці оливкової олії робить тісто більш еластичним. У солодке тісто класти тільки масло без запаху.
Соєва добавка. Вона збагачує білком і змінює структуру тіста. Приблизно додають 1 ст.л. на буханку - з'являється розсипчастість, але якщо її багато - вона сильно затримує вологу і тісто в буханці погано пропікається і залишається сирим і важким. Випікаючи в хлібопічці, зверніть увагу, що тісто з окарою, а також дуже здобне, швидше пригорає, тому треба вибирати легку (світлу) скоринку.
Зародкові пластівці: фішка останніх років. Якщо вірити у все, що про них пишуть, проживеш років 300 і виглядати будеш 20-річним до пенсії. Смак, який вони надають хлібу - легкий горіховий.
Борошно. І, нарешті, про борошно. 
Біла хлібна мука найзручніша хлібна мука для хлібопічки, і вона найбільше використовується в рецептах хліба. Біла мука виходить з пшеничного зерна, очищеного від зовнішніх висівок. "Хлібне" борошно (мука вищої якості) найбільше підходить для хлібопічки, так як в ній багато глютену, який робить тісто еластичним, а за допомогою дріжджів хліб виходить повітряним. 
Хлібна непросіяна мука найкраще підходить для хлібопічки. Це борошно із зерна пшениці, вона грубіша, ніж звичайна біла мука, в ній більше смаку і більше корисних речовин. Оскільки в цій муці міститься частина висівок, тому хліб виходить грубіший, важкий. Для хлібопічки краще всього використовувати суміш хлібної білої муки з непросіяного борошном - хліб вийде найсмачніший.
З сірої хлібної муки видалена частина висівок. Як і з непросіяного, її краще використовувати в суміші з білого хлібного борошна у випічці в хлібопічці.
Солодова або зернова мука - це суміш білого і непросіяного борошна, змішаного з осолодженими пшеничними зернами, тому смак хліба солодший, легкий горіховий присмак.
З житнього борошна виходить темний, щільний, смачний хліб. У ньому мало глютену, тому його необхідно змішувати з білою мукою.
З борошна зі спельтою виходить смачний хліб з легким горіховим присмаком. Він більш насичений і багатий живильними речовинами, ніж хліб з житнього борошна, тому іноді його можуть вживати люди на дієті без пшениці.
Кукурудзяне борошно отримують з кукурудзяних зерен, воно буває як дрібним, так і грубим. Його добре додавати до хліба, але використовувати потрібно потроху, оскільки там мало глютену.
Перлова мука володіє ніжним, солодкуватим смаком, з неї виходить м'який хліб. У ній дуже багато глютену, тому її потрібно змішувати з білою мукою для випічки хліба.
Безглютенова мука продається в деяких великих супермаркетах. Вона буває різна, але у всіх міститься суміш крохмалів і безглютенової муки, наприклад, картопляної, рисової, горохової або соєвої. У деякі додають рослинну клітковину, щоб хліб вийшов коричневим. Для хлібопічок підходять тільки ті сорти муки, які були спеціально для них створені. Звичайне безглютенове борошно не підійде.
Слід пам'ятати, щов більшість хлібопічок інгредієнти потрібно додавати у форму в певному порядку. Якщо додати їх в невірному порядку, хліб може не вийти. У більшості випадків спочатку наливаються рідкі інгредієнти, потім сухі, а потім дріжджі, але іноді і навпаки. Порядок особливо важливий для хлібопічок, які роблять перерву перед початком циклу, оскільки дріжджі повинні знаходитися окремо від рідини, цукру і солі.
 
За допомогою подальших інструкцій Ви зможете спекти прекрасну буханець в хлібопічці в перший же раз. Поради загальні, мають працювати для усіх хлібопічок і застосовані в поєднанні з інструкціями до Вашої хлібопічки. Використовуйте свіжі якісні інгредієнти, так як не можна очікувати хорошого результату від простроченого борошна або дріжджів.
Отже, приступимо.
1. Поставте хлібопічку на рівну вогнетривку поверхню. Переконайтеся, що вона знаходиться далеко від джерел тепла (плита або сонячне світло), а також не на протязі, так як всі ці фактори впливають на температуру всередині хлібопічки. Не вмикайте хлібопічку у розетку на цьому етапі. Відкрийте кришку. Дістаньте форму за ручку, злегка повертаючи в сторону або витягаючи вгору, залежно від моделі Вашої хлібопічки.
2. Переконайтеся, що до тістозмішувальної лопаті не прилипло крихт хліба, які залишилися від попередньої випічки. Надіньте лопать на стрижень на дні форми. Лопать можна буде одягнути тільки в одній позиції, так як стрижень і та частина лопаті, що одягається на нього, зроблені у формі букви D.
3. Влийте воду, молоко та / або інші рідини, за винятком тих випадків, коли в інструкції до Вашої хлібопечки сказано, що спочатку треба додавати сухі інгредієнти. Якщо це так, змініть порядок завантаження інгредієнтів в хлібопічку, почавши з дріжджів.
4. Засипайте борошно так, щоб воно повністю покривало рідину. Додайте всі сухі інгредієнти, зазначені в рецепті, наприклад, сухе молоко. Сіль, цукор і масло укладіть в різні кути форми, щоб вони не торкалися одне одного.
5. Зробіть маленький «колодязь» в середині борошна так, щоб він не доходив до рідини і додайте в нього дріжджі. Якщо Ваш «колодязь» дістався до рідини, дріжджі промокнуть і почнуть швидко працювати.
6. Поставте форму в хлібопічку, щільно закріпивши на місці. Залежно від моделі, в хлібопічці можуть бути спеціальні кріплення, які закріплюють форму в хлібопічці, або форму потрібно злегка вкрутити в дно хлібопічки. Опустіть ручку і закрийте кришку. Потім увімкніть хлібопічку у розетку.
7. Вибираєте програму, колір скоринки і розмір буханця, якщо можливо. Натисніть кнопку «Старт». Відразу ж почнеться процес замішування, якщо у Вашій машині немає спеціального періоду «відпочинку», щоб встановити температуру, і ви не запрограмували хлібопічку, щоб хліб був випечений до ранку.
8. Коли тісто буде замішано, хлібопічка видасть звуковий сигнал, і Ви можете додати додаткові інгредієнти, наприклад, сухофрукти, якщо хочете. Відкрийте кришку, всипте продукти і закривайте кришку. 
9. У кінці циклу хлібопічка видасть звуковий сигнал, щоб повідомити про те, що тісто або хліб готовий (залежно від програми). Натисніть кнопку «Стоп». Відкрийте кришку. Якщо дістаєте хліб, не забудьте надіти рукавиці для духовки, щоб не обпектися. Чи не нахиляйтеся і не спирайтесь на відкриту хлібопічку, так як звідти може виходити гаряче повітря, яким теж можна обпектися.
10. Все ще в рукавицях переверніть форму догори дном і потрясіть кілька разів. Якщо необхідно, постукайте дно об дерев'яну дошку. 
11. Якщо тістозмішувальна лопать застрягла в хлібі, використовуйте дерев'яну лопатку або інший вогнетривкий інструмент, щоб дістати її. Вона легко вийде.
12. Покладіть хліб на решітку і дайте охолонути. Вимкніть хлібопічку з мережі і дайте охолонути перед тим, як використовувати знову. Занадто гаряча машина не зможе спекти нормальний буханець, а багато які хлібопічки не включаться, якщо вони занадто гарячі. Промийте форму і тістозмішувальну лопать і протріть хлібопічку. Всі частини хлібопічки повинні бути холодними і сухими, коли Ви їх прибираєте.
 
Як би ви не пекли - в хлібопічці або в духовці, хліб буде і красивіший і смачніший, якщо змастити його глазур'ю. Перед випічкою, під час або на ранніх етапах випічки, глазурі надають виробу золотисту, більш м'яку або більше хрустку скоринку. Глазур, накладена на готовий виріб, надає додатковий смак і робить скоринку більш блискучою. Іноді глазур грає роль липучки, до якої прилипає посипка.
Якщо Ви випікаєте хліб в хлібопічці, накладайте глазур перед етапом випічки або протягом перших 10 хв. Накладайте глазур швидко, щоб не втратити тепло при відкритій кришці. Але не змащуйте боки буханки липкою глазур'ю, інакше він може прилипнути до форми. Глазурі, що містять молоко, яйця і солону воду, можна використовувати на свіжоспечений хліб. Змастіть хліб глазур'ю, як тільки випічка закінчена, і залиште на 3-4 хв, щоб глазур підсохла і скоринка стала блискучою. Потім дістаньте буханець з хлібопічки як звичайно. Цей метод особливо корисний, якщо ви хочете чимось посипати хліб зверху.
Надайте красу і аромат хліба за допомогою посипки. Її можна додавати на різних етапах випічки хліба: на початку випічки, через 10 хв після початку випічки або відразу ж після закінчення випічки, поки хліб ще гарячий. Якщо Ви хочете посипати хліб на початку випічки, просто швидко відкрийте кришку, щоб втратити якомога менше тепла. Перед тим, як додавати посипку, хліб потрібно змастити глазур'ю. Тоді посипка дійсно затримається на буханці. Майже всі хліби попередньо змащуються або яйцем, або молоком або водою. Якщо ви посипаєте хліб зернятками, вибирайте те зерно, з якого випечений хліб. Наприклад, якщо хліб зроблений з просового борошна, посипайте його просовими зернятками або пластівцями.
 
І, наостанок, декілька порад з експлуатації хлібопічки:
- Якщо ви пробуєте новий рецепт, перевірте консистенцію тіста через кілька хвилин після початку замісу. На цьому етапі можна додати борошна, якщо тісто липке, або води, якщо воно сухе і кришиться.
- Тримайте дерев'яну лопатку на поготові - іноді зі стінок доводиться відскрібати сухі шматочки тіста, які прилипають на різних етапах замісу.
- Не піддавайтеся спокусі додавати в тісто більше смачних добавок, ніж вказано в рецепті - консистенція тіста може бути порушена.
- Не піднімайте кришку після того, як почався процес підходу і випічки тіста, інакше буханець опаде.
- Не весь хліб високо піднімається під час випічки. Насичений, важкий хліб з великою кількістю сірого або житнього борошна швидше за все буде з плоскою скориночкою, або зі злегка опущеною скоринкою. Це не вплине на смак хліба.
- Якщо в хлібопічці немає режиму "тримати в теплі" після випічки (зазвичай близько 1:00), найкраще дістати буханець з хлібопічки щонайшвидше після випічки. Інакше всередині з'явиться конденсат і буханець стане вологим. 
- Якщо мішалка застрягла всередині буханки під час випічки, наповніть форму наполовину теплою водою і залиште на 10 хвилин перед тим, як легко дістати її з форми.
- У деяких хлібопічках є спеціальні режими для випічки готових сумішей для хлібопічки. Якщо хочете спробувати їх, перевірте інструкції, чи підходять ці суміші для вашої хлібопічки.
 

Ось рецепти, які підійдуть як для новачків, так і професіоналів.

Вівсяний хліб
Інгредієнти:
вода / молоко / кисломолочний продукт - 200 мл
мед - 2 ст.л.
масло / маргарин - 1,5 ст.л.
борошно пшеничне (можливо доведеться додати ще 1ст.л в процесі замісу) - 2 склянки
борошно вівсяне - 1/3 склянки
зародкові пластівці - 1 ст.л.
сіль (грубі кристали - 1ч.л.)
дріжджі - 1ч.л.
Можна брати кисле молоко, маргарин молочний, меду можна і поменше - вівсяне борошно надає солодкуватості. Замість солі можна додати в будь-який хліб приправу типу "Вегета" - смак сильно змінюється. Залежно від солоності приправи (і любові до солоного) брати в півтора - два рази більше, ніж вказано солі в рецепті. Якщо сіль дрібна, то її можна трохи менше. У хліб обов'язково додати 1 ст.л. зародкових пластівців. Вони дуже корисні і дають жовтенький колір м'якушці і легкий горіховий присмак!
 
Чудовий картопляний хліб (Great Potato Bread)
Інгредієнти (з розрахунку на маленьку буханочку - фунтовий хлібець): 
кисломолочний продукт - 180 мл 
маргарин або масло - 1ст.л. (відрізаєте від стандартної пачки маргарину пластинку поперек пачки приблиз. в 0,7 см)
яйце - 1шт.
мед - 1-1,5 ст.л.
сухе картопляне пюре - 3 ст.л.
сіль - 0,5 ч.л.
зародкові пластівці - 1 ст.л.
борошно пшеничне першого ґатунку - 1 склянка
борошно пшеничне вищого сорту - 1 склянка (або 2 склянки, якщо немає першого гатунку)
дріжджі - 1 ч.л.
Картопля в цьому хлібі не відчувається, тільки надає пишності. Для цього хліба краще брати сушене картопляне пюре у вигляді пластівців. Порошку, природно, піде менше за обсягом.
Роблять його і на свіжому молоці, і на кислому, і на кефірі, і йогурті, і на суміші всього цього, і навіть на воді з ложкою-двома сметани. Якщо є тільки сухе молоко, то 180 мл води і 2 ст.л. сухого молока.
Не забудьте заглянути під час замісу - можливо треба буде додати 1 ст.л. борошна - і яйця бувають різні, і маргарин, і мед.
 
Ірландський картопляний хліб (Irish potato bread)
Інгредієнти:
Рідина - 150 мл молока і 80 мл води від варіння картоплі або 230 мл молока
повнозернове борошно (Whole weet flow) - 3 склянки
подрібненої картоплі (пюре) - 1/3 склянки
сіль - 1 ½ ч.л.
цукор - 1 ¾ ст.л.
масло - 1 ½ ст.л
сухі дріжджі - 1 ¼ - 1 ½ ч.л.
За сигналом для додавання родзинок додайте дрібно порізану невелику цибулину. Без цибулі хліб багато втрачає в смаку. Хліб виходить з досить щільним м'якушем. Режим випічки basic.
 
Хліб гірчичний з чебрецем (Dijon-Thyme Bread)
Інгредієнти:
вода - 1 склянка
діжонська гірчиця - 3 ст.л.
рослинне масло - 1 ст.л.
повнозернове борошно (Whole weet flow) - 3 склянки
цукор - 2 ст.л
сіль - 3/4 ч.л
сушений чебрець - 1 ст.л
сухі дріжджі - 2 ч.л
Якщо борошно дуже вологе, можливо буде потрібно додати до чверті склянки борошна.
Цей хліб дуже сильно піднімається, після випічки майже не пахне гірчицею. Печемо в режимі basic bread.
 
Здобний хліб
Інгредієнти:
Рідина (вода, молоко, кисломолочні продукти або їх суміш) + яйця - 2шт = 160 мл
масло або маргарин - 4 ст.л.
борошно - 2 ст.
цукор - 3 ст.л.
ванільний цукор - 1 ч.л. або кориця - ¼ ч.л.
сіль - 1/2 ч.л.
дріжджі 1 ½ ч.л.
родзинки - 0,5 склянки
горіхи - 0,3 склянки
Два останніх інгрідієнта додати за звуковим сигналом, щоб не розбивалися при замісі. У тісто можна додати 1-1 ½ ч.л. коньяку або горілки, а можна і без цього. Родзинки краще не замочувати - інакше в хлібопічці він сильно розбивається. У рецептах з великою кількістю цукру краще використовувати режим легкої скоринки.
 
Шоколадний хліб 
Інгредієнти:
молоко 1 склянка
масло вершкове - 1 ст.л.
борошно - 2 склянки
какао - 1/2 склянки
цукор - від 1 до 3 ст.л. (за смаком)
ванільний цукор - 1 ч.л.
сіль - 3/4 ч.л.
дріжджі 1 ¼ - 1 ½ ч.л.
горіхи - 1/4 склянки
 
Хліб з шматочками яблука (Apple chunky bread)
Інгредієнти:
молоко 160 мл
рослинна олія - ​​2 ст.л.
цукор - 2 ст.л.
сіль - 1 ч.л.
кориця - 1/4 ч.л.
дрібно різане яблуко - 3/4 склянки
пшеничне борошно - 2 склянки
дріжджі - 2 ч.л.
зародкові пластівці (не обов'язково) - 1 ст. л.
 
Медовий кекс
Інгредієнти:
50 г вершкового масла
150 г рідкого меду
115 г борошна простого
дрібка солі
1 1/2 ч л розпушувача
1/2 ч л соди
1 ч л мелених спецій
115 г непросіяного борошна
2 яйця, злегка збийте
3 ст л апельсинового мармеладу
Просіяти борошно, сіль, розпушувач, соду і спеції. Додати непросіяне борошно.
Поступово влити мед і яйця, постійно збиваючи.
Для випічки в хлібопічці дістати з форми мішалку і покласти на дно лист пергаменту або паперу для випічки. Перекласти тісто в підготовлену форму і поставити хлібопічку у режим "Тільки випічка". Якщо є таймер, поставте на 40-45 хвилин, якщо немає, то просто дістаньте кекс з хлібопічки після зазначеного часу.
Через 30 хвилин після початку випічки посипати готовий кекс цукром.
Дістати кекс з хлібопічки, залишити на 2-3 хвилини, потім перекласти на решітку.
Підігріти мармелад в невеликій каструльці на маленькому вогні і змастити кекс.
 
Творіть! І пам'ятайте, що випічка хліба - це свого роду мистецтво!
Залишити відгук
Поставте оцінку
Ваша відповідь
Ваш коментар буде опублікований після модерації адміністратором
Фільтр
Знайдено 5 
Підтвердіть
Для того, що б додати товар в список бажань, що Вам потрібно
Наша мережа магазинів