ПРИНЦИП РОБОТИ МУЛЬТИВАРКИ
Мультиварки зазвичай бувають двох видів і розрізняються за принципом дії: перші готують їжу під високим тиском, а другі без нього. Зовні вони схожі, але всередині досить серйозні конструктивні відмінності. Розглянемо основний вид, що використовується в побуті.
Принцип роботи мультиварок заснований на високому тиску, тому конструкція у них міцніша, а отже, мають вони більше можливостей. Принциповим елементом у роботі мультиварки є клапан, який регулює подачу повітря.
Цей клапан не дозволяє повітрю проникати всередину агрегату, а процесор під час нагрівання й готування чергує періоди низького і високого тиску, вибираючи найкращу температуру.
У результаті створюється оптимальний "ощадний режим", в якому не виникає зайвої високої температури і їжа не втрачає своїх природних корисних і смакових якостей.
Для порівняння можна взяти просту каструлю з прочиненими кришкою, яка вільно пропускає повітря, а значить, буде відбуватися процес окислення, при якому готується їжа згодом втрачає свої смакові якості і виходить набагато менш поживною.
Герметичність мультиварки не дає воді закипати, тому їжа не піддається впливу киплячої рідини і продукти зберігають свою початкову форму. Це чудово помітно на практиці при приготуванні м'яса або картоплі.
Практично всі мультиварки працюють в особливому "ощадному режимі", який створюється за допомогою чаші унікальної форми, індуктивному нагріванню та енергозберігаючій технології. Їжа нагрівається в мультиварці рівномірно, але не за рахунок високої температури, а за допомогою індукційного нагріву - безконтактного способу передачі тепла.
Прилад дозволяє готувати на пару: страва вариться у власному соку, без додаткових води і масла. У ній можна випікати, тушкувати складні страви з овочів і м'яса, каші, плов, або просто швидко підігріти будь приготований заздалегідь продукт.
ОСНОВНІ ПРОГРАМИ МУЛЬТИВАРОК
Режим «Гречка». Цей Режим призначений для приготування гарнірів з круп - пшона, гречки, рису, перловки. Режим можна використовувати для приготування розсипчастих гарнірів і для приготування каш.
Принцип роботи режиму полягає в випаровуванні рідини. Після того як рідина випаровується, а точніше вбирається в продукт, програма переходить на підігрів. Завдяки цьому кількістю рідини можна регулювати розсипчастість і щільність отримуваної страви. Для тих, хто любить такі сніданки, можна запрограмувати приготування з вечора на ранок.
Режим «Плов». Виробники мультиварок, швидше за все, припускали, що режим буде використовуватися безпосередньо тільки для приготування плову: з м'ясом, з овочами, з морепродуктами і т.д.
Принцип роботи режиму такий же, як і в режимі «гречка», але з додавання функції інтенсивного так сказати обсмажуванняв останні 5-10 хвилин готування. Завдяки цьому плов виходить підсушений і з підсмаженою шкоринкою нижнього шару, наприклад з м'яса, та цибулі. За допомогою цього режиму можна робити не тільки смачний плов, але ще, приміром, печену картоплю, макарони по-флотськи і багато іншого.
Режим «Молочна каша». На погляд багатьох домогосподарок - це один з найбільш зручних режимів, тому що дозволяє ввечері покласти в мультиварку крупу, налити молоко або воду, призначити час за допомогою таймера, коли ви будете снідати - і включити кнопку. А на наступний ранок в призначений час вас буде чекати гаряча, ароматна і смачна каша. Завдяки цьому режиму ви зможете готувати каші в принципі з будь-яких круп, додаючи до них всілякі добавки.
Далі йдуть програми, в яких потрібно вам самим виставляти час приготування ваших страв.
Режим «Випічка». У цьому режимі можна пекти кекси, бісквіти, пироги, запіканки і т.д. Також режим «Випічка» можна використовувати для звичайного смаження продуктів: курка, котлети, картопля і т.д. Також передбачене смаження з відкритою кришкою, можете, не боятися - нічого не розбризкуватиметься.
Режим «Тушкування». У цьому режимі можна приготувати напевно все що завгодно. Він спеціально зроблений для тушкування всіх видів продуктів. Режим заснований на тривалому так сказати томлінні продуктів при певній температурі. Він добре підходить для варіння супів і борщів. У цьому режимі можна тушкувати великі шматки м'яса, він навіть дозволяє зварити прозорий холодець, не докладаючи в принципі ніяких зусиль, тільки поклавши продукти. Також в цьому режимі можна готувати топлене молоко і ще масу всього. Режим «Тушкування» ідеально підходить для продуктів з тривалим терміном приготування, також режим подбає про те, щоб продукти одночасно приходили в готовність. На цій програмі також можна розігрівати приготовані раніше продукти.
Режим «Варка на пару». Вкрай зручна програма для приготування дієтичних страв - овочі на пару, рибка на пару, пельмені, варіння яєць в кошику для пари. Також можна готувати безліч різноманітних страв. Крім готування даний режим можна використовувати і для розігріву їжі.
З усього перерахованого випливає, що мультиварка дуже багатофункціональна і практична. Проблем з її експлуатацією у вас не виникне, але все, ж є один невеликий мінус - це каструля для мультиварки, вона може з часом зіпсуватися, але при належному догляді і дотриманні рекомендацій заводу виробника такої проблеми у вас не виникне. А в усьому іншому, вона перевершує всі відомі багатофункціональні прилади з приготування їжі. Мультиварка стане відмінним доповненням будь-якої кухні.